26 Haziran 2014 Perşembe

EKMELEDDİN İHSANOĞLU'NU TANIYALIM

Türkiye Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adını 2004'ün Haziran ayından bu yana sıkça duyuyor. İhsanoğlu 1943'de Kahire'de doğmuştur. Babası Yozgatlı Mehmed İhsan Efendi [1], annesi Rodoslu bir Türk olan Saniye Hanımdır.


Mehmed İhsan Efendi

İhsanoğlu, 1966'da Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesinden mezun olmuştur.

1970 yılında, lisansüstü eğitimini tamamlayan Ekmel Bey, anavatana gelmiş ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinde göreve başlamıştır. İki yıl sonra da eczacı Füsun Hanım'la hayatını birleştirmiştir[2].

Doktora çalışmalarını 1974'de Türkiye'de Ankara Üniversitesinde tamamladıktan sonra, İngiltere'de Exeter Üniversitesinde 1975-1977 tarihleri arasında araştırma asistanı olarak görev almıştır.

1977 yılında Başbakan Yardımcısı merhum Alparslan Türkeş'in Ortadoğu danışmanlığını yapmıştır[3].


Merhum Türkeş, Merhum Kaddafi ve İhsanoğlu

1980 yılında İslam Konferansı Teşkilatı, İslam Tarih, Sanat ve Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörlüğü görevine başlamıştır.

Doçentliğini Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinde alan Ekmel Bey 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde Bilim Tarihi Anabilim Dalını kurmuştur.

1989 yılında Türk Bilim Tarihi Kurumu Kurucu Başkanı olarak görev yapmıştır.

2000 yılında Ekmeleddin İhsanoğlu, merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi üyeliğine seçilmiştir. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Aldo Mieli tarafından kurulan Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi, yüksek seviyede bir akademik kuruluş olarak tanınıyor.


Ekmeleddin İhsanoğlu

Ekmel Bey Bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül almıştır. İSAM, Beyazıt Devlet Kütüphanesi ve bir takım üniversite kütüphanelerinin kuruluşuna destek vermiştir. Babası İhsan Efendi'nin yüz yıl önce oluşturmaya başladığı, kendisinin de çocukluğundan beri topladığı kitaplardan oluşan kütüphanesini Bozok Üniversitesine bağışlamıştır.


İslam İşbirliği Teşkilatı

İhsanoğlu, 14-16 Haziran 2004'te İstanbul'da düzenlenen, sonradan İslam İşbirliği Teşkilatı adını alacak olan İslam Konferansı Örgütü [4] 31. Dışişleri Bakanları Toplantısında, Genel Sekreterlik için Türkiye'nin adayı olarak gösterilmişti. Malezya ve Bangladeş ile genel sekreterlik için yarışan Prof. Dr. İhsanoğlu, 5 Haziran 2004'te Genel Sekreterliğine seçilmişti. Ekmeleddin İhsanoğlu, örgütün seçimle gelen ilk genel sekreteri olmuştur. Görevi 1 Ocak 2005’te devralmıştır. Görev süresi, 18-20 Haziran 2008 tarihlerinde Kampala’da düzenlenen 35. Dışişleri Bakanları Konseyi’nde 5 yıllık bir süre için uzatılmıştır.
İhsanoğlu, bu görevini Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen törenle 30 Aralık 2013'te Suudi Arabistanlı İyad Medeni'ye devretmiştir.

BAZI ESERLERİ

Osmanlı Astronomi Literatürü Tarihi (ortak yazar)
Osmanlı Matematik Literatürü Tarihi (ortak yazar)
Osmanlı Coğrafya Literatürü Tarihi, Osmanlı Müzik Literatürü Tarihi (ortak yazar)
Osmanlı Askerlik Literatürü Tarihi (ortak yazar)
Osmanlı Devleti ve Medeniyeti Tarihi-2 cilt (ortak yazar)
Multicultural Science in the Ottoman Empire (ortak yazar)
Science, Technology and Learning in the Ottoman Empire: Western Influence, Local Institutions, and the Transfer of Knowledge
Türkiye’nin Bilim ve Teknoloji Politikaları: Cumhuriyetin 80. Yılında Toplu Bakış
Mısır’da Türkler ve Kültürel Mirasları: Mehmed Ali Paşa’dan Günümüze Basılı Türk Kültürü Bibliyografyası ve Bir Değerlendirme
Darülfünun: Osmanlı’da kültürel modernleşmenin odağı
The Islamic World in the New Century

CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI

16 Haziran 2014'te Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi arasındaki, 2014 cumhurbaşkanlığı seçimleri [5] için aday belirleme görüşmeleri çerçevesinde CHP ve MHP tarafından "çatı aday" olarak gösterilmiştir.İhsanoğlu'nun ilk açıklaması ''Milletin muhtaç olduğu ve ısrarla talep ettiği bu uzlaşma şüphesiz ki ülkemizde huzur ve istikrarın sağlanması için atılmış mühim bir adımdır. Bu uzlaşmanın odak noktasında olmak büyük bir teveccühün eseridir. Şüphesiz ki Türkiye gibi büyük bir ülkede bu yüce makama layık, görevini hakkı ile ifa edecek çok sayıda üstün vasıflı şahsiyetlerin varlığı muhakkaktır. CHP ve MHP'nin bu konudaki ortak kararını saygı ve teşekkür ile karşılıyorum'' şeklinde oldu.

İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığının hayırlı olmasını diliyorum.

NOTLAR

[1] Ekmeleddin İhsanoğlu'nun babası Mehmed İhsan Efendi Ayn Şems Üniversitesi'nde  Arap dünyasının ilk Türk Dili ve Edebiyatı Kürsüsü'nü kurmuştur. Sultan Mahmud Medresesi'nde müderrislik ve müdürlük yapmıştır. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy Mısır’dan ayrılırken hazırlamış olduğu Kur’an meâlini İhsan Efendi’ye bırakmıştır.
[2] Füsun Hanım Eski Türk Ocakları Başkanı Prof. Dr. Emin Bilgiç'in kızıdır. Aynı zamanda Ulaştırma ve Milli Savunma Bakanlığı yapmış olan Sadettin Bilgiç'in akrabasıdır.
[3] Taha Akyol, İhsanoğlu, Milliyet, 17 Haziran 2014.
[4] İslam Konferansı Örgütü (Organization of the Islamic Conference) 1969'da Rabat'ta kurulmuştur. 2004'te ismi İslam İşbirliği Teşkilatı (The Organisation of Islamic Cooperation) olarak değiştirilmiştir. 57 üyesi vardır: Azerbaycan ,Ürdün, Afganistan,Arnavutluk, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Özbekistan, Uganda, İran, Pakistan, Bahreyn, Brunei-darussalam, Bangladeş, Benin, Burkina-Faso, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Çad, Togo, Tunus, Cezayir, Cibuti, Suudi Arabistan, Senegal, Sudan, Suriye,  Surinam, Sierra Leone, Somali, Irak, Umman, Gabon, Gambiya, Guyana, Gine, Gine-Bissau, Filistin, Komor, Kırgızistan, Katar, Kazakistan, Kamerun, Fildişi Sahili, Kuveyt, Lübnan, Libya, Maldivler, Mali, Malezya, Fas, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Yemen.
 [5] Yüksek Seçim Kurulu, seçimin ilk turunun tarihini 10 Ağustos 2014, ikinci turunun tarihini ise 24 Ağustos 2014 olarak duyurmuştur. Halk ilk defa bu seçimle cumhurbaşkanını kendisi seçecektir.

EK: EKMELEDDİN İHSANOĞLU'NUN BAZI DEMEÇLERİ

18 ŞUBAT 2007-İHSANOĞLU: İKT KIBRIS TÜRK HALKININ HAKLI DAVASINI DESTEKLEMEKTEDİR İhsanoğlu: "Parlamentolar Grubu, izolasyonların kaldırılması, doğrudan seferlerin başlatılması, Kıbrıs Türk halkı ile tüm İslam ülkeleri arasında ekonomik, kültürel, sosyal ve sportif bağlantıların başlatılması ve yoğunlaştırılması gibi önemli kararlar aldı."

18 NİSAN 2008-İHSANOĞLU: İSRAİL SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu adına yapılan yazılı açıklamada, çocuklar ve gazetecilerin de aralarında olduğu birçok masumun öldürüldüğü saldırılar kınandı. Savaş suçu işleyen İsrail'in uluslararası hukuku hiçe saydığını vurgulayan İhsanoğlu, uluslararası toplumdan İsrail saldırılarına durdurmak için acilen harekete geçmesini istedi. İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, Filistin halkını İsrail saldırılarından ve devlet teröründen korunması çağrısını yaptı.

28 NİSAN 2008-İHSANOĞLU, GAZZE'DEKİ KATLİAMI KINADI İKT merkezinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in savaş suçlarında ve uluslararası hukuka aykırı hareketlerde ısrar ettiğin vurgulandı. İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, katliamların durdurulması için uluslararası toplumu acilen harekete geçmeye çağırdı. İhsanoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile Güvenlik Konseyi'ne de çağrı yaparak Filistinli sivillerin İsrail'in uyguladığı devlet teröründen korunmasını istedi.

3 OCAK 2009 İHSANOĞLU: İSRAİL SALDIRILARI TEHLİKELİ BOYUTLARA ULAŞTI İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Gazze Şeridini hedef alan İsrail saldırılarını ele almak üzere Teşkilatın Cidde'deki merkezinde düzenlenen İKT İcra Komitesi'nin Dışişleri Bakanları seviyesindeki olağanüstü toplantısının açılışında yaptığı konuşmada "bütün değerleri çiğneyen İsrail saldırılarının çok tehlikeli boyutlara ulaştığını" söyledi.

1 KASIM 2009-İKT, İSRAİL'E YÖNELİK UYARILARDA BULUNDU Basın açıklamasında, İsrail'in E-1 planı olarak bilinen ve amaç olarak Doğu Kudüs'ü Batı Şeria'dan ayırmayı amaçlayan girişimlerinin sürdüğünü bildiren Ekmeleddin İhsanoğlu, bin 100 Filistinlinin Doğu Kudüs'teki Arap bölgesinde bulunan evlerinin yıkılmak istendiğine işaret etti. Kudüs şehrinin kırmızı çizgilerinin geçilmemesi uyarısında da bulunan Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin için daha fazla geç olmadan tüm dünya müslümanlarını harekete geçmeye çağırdı.

2 KASIM 2009-İKT: İSRAİL, KUDÜS'ÜN İSLAM KİMLİĞİNİ YOK ETMEK İSTİYOR Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu'nun çağrısı üzerine dün Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde olağanüstü toplanan İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) İcra Komitesi, 'İsrail'in Kudüs'e yönelik tecavüzleri'ni görüştü. Türkiye'yi Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın temsil ettiği toplantıya Suudi Arabistan, Filistin, Ürdün, Senegal ve Fas dışişleri bakanları ile Suriye dışişleri bakan yardımcısı katıldı. Toplantıda, İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu'nun sunduğu 5 sayfalık raporda İsrail, sert bir şekilde eleştirildi.

31 MAYIS 2010-İHSANOĞLU-İSRAİL'İN SALDIRISI ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI AĞIR BİR SUÇ İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan konvoya ve bu konvoyda olan çeşitli ülkelerden silahsız masum sivillere saldırılarını ağır bir dille kınadı. Uluslararası hukuka aykırı olan bu eylemden ve sonuçlarından, ayrıca konvoyda yer alanların can güvenliğinden İsrail'in sorumlu olduğunu belirtti.

6 HAZİRAN 2010-İHSANOĞLU: KORSANLIK, SUÇ VE DEVLET TERÖRİZMİ İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren "Mavi Marmara" gemisine saldırısını "korsanlık, suç ve devlet terörizmi" olarak nitelendirdi. İhsanoğlu, "Ölümcül saldırı, hedefi, amacı ve misyonu belli olan uluslararası yardım konvoyunu hedef almıştır. Uluslararası sularda İsrail kuvvetlerince uluslararası hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen saldırı, insanlık suçu işleyen sorumluların tespit edilmesi amacıyla uluslararası standartlara uygun bağımsız, tarafsız, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma açılmasını gerektirmektedir" dedi.

9 KASIM 2010-İHSANOĞLU, İSRAİL'İ KINADI İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Kudüs Belediyesinin 1300'den fazla konut inşaatına izin vermesi üzerine İsrail'i kınadı. İhsanoğlu, İsrail'in topraklar hususunda yeni ve farklı bir gerçekliği empoze ederek yeni binalar yapmak ve kutsal Kudüs şehrini Yahudileştirerek izole etmek yoluyla uluslararası hukuku çiğnediğini, bunun uluslararası meşruiyete karşı bir meydan okuma olduğunu söyledi.

19 ŞUBAT 2011-İHSANOĞLU'NDAN ARAP ÜLKELERİNE ÇAĞRI İhsanoğlu "Halkınıza karşı şiddet kullanmayın ve insan haklarına saygı gösterin. Şeffaf ve adil olun, yönetimi halkla paylaşın, halkın sosyal ve ekonomik taleplerine cevap verin" çağrısı yaptı.

20 ŞUBAT 2011-İKT, FİLİSTİN'DE İSRAİL YERLEŞİMLERİNİ KINAMAYAN ABD'Yİ KINADI İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Profesör Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin topraklarında İsrail'in sömürgeci yerleşimini kınayan BM kararına karşı ABD'nin veto hakkının kullanılmasını kınadı. İhsanoğlu, bu vetonun İsrail'i ihlallelere devam etme konusunda teşvik edeceğini ifade etti.

3 EYLÜL 2011-İHSANOĞLU: İSRAİL'İ TEMİZE ÇIKARACAK HİÇBİR RAPOR KABUL EDİLEMEZ İİT'den yapılan yazılı açıklamaya göre raporun hayal kırıklığına sebep olduğunu belirten Ekmeleddin İhsanoğlu, "İİT, İsrail'in insani yardım filosuna yaptığı saldırıyı temize çıkaran ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler uyguladığı ablukaya göz yuman hiçbir raporu kabul edemez." dedi.

28 OCAK 2012-İHSANOĞLU, MİLLETVEKİLLERİNİN İSRAİL TARAFINDAN KAÇIRILMASINI KINADI İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin Yasama Konseyi'nin iki üst düzey üyesinin İsrail polisi tarafından kaçırıldığını belirterek, olayı şiddetle kınadı. Ekmeleddin İhsanoğlu, uluslararası toplumdan, Filistinli vekillerin serbest bırakılması için İsrail'e baskı yapmaları çağrısında bulundu.

18 TEMMUZ 2012-İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI'NDAN İSRAİL'E KINAMA İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, İsrail hükümetinin hukuk danışmanı Yehuda Feinstein'ın "Mescid-i Aksa İsrail topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır" şeklindeki açıklamasını kınayarak, İsrail'i bu tür açıklamaların daha çok saldırganlığa yol açacağı konusunda uyardı.

15 KASIM 2012-İHSANOĞLU, İSRAİL SALDIRILARINI ŞİDDETLE KINADI İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını ''vahşice'' değerlendirerek, ''şiddetle'' kınadı. İhsanoğlu, İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırılarda çok sayıda şehit ve yaralı olduğu belirtilirken, ''saldırıların iğrenç olduğunu ve apaçık uluslararası normların ve anlaşmaların ihlal edildiğini'' belirtti.

2 ARALIK 2012-İHSANOĞLU, İSRAİL'İN YENİ YERLEŞİM BİRİMLERİ İNŞA ETME KARARINI KINADI İhsanoğlu yazılı açıklamasında, Filistin'in BM'de ''gözlemci devlet'' statüsü ile tanınması kararına rağmen İsrail'in bu adımı atmasının bir meydan okuma olduğuna dikkati çekerek, bu dosyanın derhal BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası kurumlara taşınması gerektiğini bildirdi.

4 MART 2013-İHSANOĞLU, İSRAİL ASKERLERİNİN KUR'AN MUSHAFINI ÇİĞNEMESİNİ KINADI İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ibadet özgürlüğüne ve kutsal mekanlara saldırı niteliği taşıyan bu davranış ile İsrail'in uluslararası hukuku çiğnediğini kaydetti. İhsanoğlu, ''Bu saldırı, apaçık bir provokasyon ve iğrenç bir suçtur'' dedi.

23 KASIM 2013-İHSANOĞLU: KIBRIS’IN DOSTU OLARAK HER ZAMAN EMRİNİZE AMADEYİM İhsanoğlu, “Bulunduğum pozisyon ne olursa olsun KKTC’ye uygulanan haksız izolasyonların kaldırılması için çalışacağım. Benden sonra göreve gelecek genel sekreter de aynı şekilde davranacaktır. Kıbrıs’ın dostu olarak her zaman emrinize amadeyim” dedi.

KAYNAKLAR
1) Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi
2) yildiraycicek.com
3) ihsanoglu.com
4) hurarsiv.hurriyet.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder